Nokia Ovi Store

June 7th, 2011 by Krof Drakula Leave a reply »

V tretjem delu člankov o Nokii E7 se bom posvetil Nokiini trgovini za aplikacije, oz. bolj domače – app store.

Nokia Ovi Store

Kot vsaka izmed najpopularnejših mobilnih platform je tudi Nokia pred približno dvema letoma odprla vrata svoje virtualne trgovine, kjer lahko uporabniki Symbian platforme (no, vsaj Nokiini uporabniki) kupijo in prenesejo aplikacije neposredno na svoj mobilnik; trgovina služi tudi kot knjižnica za že kupljene aplikacije, kar pomeni, da so nam aplikacije na voljo na vseh napravah, dokler se prijavimo v Ovi z istim uporabniškim imenom. Tako nam ni treba skrbeti, da bomo ob nakupu morali poskrbeti še za prenos starih aplikacij, ampak jih lahko, če seveda aplikacija deluje z novo napravo, enostavno namestimo na novo napravo preko Ovi Store. Zgodba z uporabniškimi podatki je pa seveda zgodba zase; to je domena same aplikacije, tako da mora le-ta poskrbeti za primere, ko želimo migrirati podatke na novo napravo. Slednje ni problem, če podatke aplikacija hrani “v oblaku”, je pa nekaj, na kar je treba paziti.

Sedaj pa s splošnih lastnosti na samo uporabnost Ovi Stora. Trgovina sama je aplikacija, zgrajena z isto tehnologijo, kot Ovi Social – Nokia Web Runtime. Vmesnik je sestavljen s pomočjo HTML, CSS in Javascript, ki komunicira z Ovi strežniki in preko vmesnika omogoča nameščanje programske opreme na napravo. Sama aplikacija je dobro prilagojena za zaslon na dotik in se v kombinaciji z zelo občutljivim zaslonom lepo obnaša. Edini ugovor na splošni vtis aplikacije pa je njena odzivnost, kar je verjetno posledica same tehnologije, s katero je zgrajena; namreč, odzivni čas ob pritisku je velikokrat dolg tudi celo sekundo, kar poslabša sicer solidno uporabniško izkušnjo.

shot_21_29_19

Kot se za takšno trgovino spodobi, prva stran trgovine ponuja seznam trenutno najbolj popularnih in promoviranih aplikacij. Klik na posamezno aplikacijo nas pripelje na opisno stran, ki vsebuje opis, slike in ocene uporabnikov, čisto na vrhu pa velik zelen gumb, ki služi tako namestitvi kot tudi zagonu aplikacije. Sam sem s seznama Summer Gift of Games namestil vse prikazane igre, poleg le-teh pa tudi Sports Tracker, Data Counter Widget, Screenshot in Toshl. Nekatere izmed teh so plačljive, druge pa zastonjske aplikacije oz. dopolnilne aplikacije za spletne storitve.

Namestitev je preprosta – po izboru aplikacije enostavno pritisnemo namestitveni gumb, aplikacija pa se namešča v ozadju, kar nam omogoča nadaljnje brskanje po trgovini (med namestitvijo aplikacij nisem preklapljal v druge aplikacije, da bi preveril, ali se namestitev le-te prekine). Ovi Store podpira tudi več vzporednih namestitev, tako da lahko za več večjih prenosov enostavno poženemo namestitev in si skuhamo kosilo (kot sem storil tudi sam za več iger v Summer Gift of Games zbirki, pri kateri je vsaka težka okoli 120MB). Čas namestitve je daljši od prenosa, v primeru inštalacije povprečne aplikacije od par sekund do dobre minute. Pri večjih igrah pa lahko ta postopek traja tudi po 10 minut.

shot_21_29_33

Kategorije, ki so na voljo v Ovi Store, so razdeljene v dokaj logične skupine (prikazano na desni). Žal pa seznami ne omogočajo spremembe urejenosti po izbranih parametrih; seznam vedno pregledujemo urejen tako, kot to predvidi Ovi. Lahko sicer iščemo s pomočjo iskalnika, če poznamo prave ključne besede, včasih pa se zgodi, da lahko kar nekaj časa brskamo po dolgem seznamu, če iščemo kaj konkretnega. Končni rezultat je umetna inflacija nakupov izbranih aplikacij, katerih popularnost je izključno posledica izpostavitve na vrhu posameznih seznamov, kar sproži začarani krog, ki izriva vse ostale aplikacije nazdol po seznamu.

Nakup poteka s pomočjo ene izmed kreditnih kartic, katere podatki se shranijo v Ovi računu in omogočajo ponovno zaračunavanje pri prihodnjih nakupih brez ponovnega vnosa podatkov. Kar je dobro (no, vsaj priročno in preprosto) in hkrati tudi nevarno (če kdo pridobi uporabniško ime in geslo tvojega računa – sicer v tem primeru lahko samo kupuje aplikacije in ne vidi podatkov kreditne kartice same, ampak škoda je škoda). Na srečo se Anonymous še ni spravil nad Nokio, kot se je nad Sony. :)

Za konec bi pa rad izpostavil še Ovi Maps, ki je kot zadnja aplikacija v uradnem Ovi paketu še nisem opisal. Zemljevide sem uporabljal že na starejših napravah (najprej na N95, nato na XpressMusic 5800 in sedaj še na E7) in na vseh je aplikacija lepo tekla. Sami podatki so relativno ažurni, posodabljamo pa jih preko Ovi aplikacije na namizniku skupaj z ostalimi posodobitvami za programsko opremo na telefonu. Glasovna navigacija ponuja veliko zalogo različnih jezikov in narečij (tudi slovenščino!), ki jih prenesemo ločeno od zemljevidov, izračun poti pa je zanesljiv, dokler uporabljamo zdravo pamet in se ne pustimo speljati v razne stranske poti. Preračun poti je preprost – če zgrešimo izvoz ali pa namenoma zamenjamo smer, se posodobitev izračuna zgodi v sekundi ali dveh, pri čemer ni potreben kakršenkoli poseg v delovanje aplikacije. Vgrajeni GPS sprejemnik pa je hiter in odziven, dovolj natančen tudi za snemanje športnih treningov, kar sam prakticiram pri vožnji z rolerji v kombinaciji s Sports Tracker aplikacijo.

Tako, naj bo tokrat dosti o tej tematiki. Naslednji teden pa še poslovnih storitvah naprave!

Advertisement

Comments are closed.