Photoshop lekcija: Kako ustvariti stile za večkratno uporabo

July 3rd, 2010 by Krof Drakula Leave a reply »

Nazadnje smo si v Photoshop lekciji ogledali tehniko digitalne liposukcije. Tokrat se bom posvetil bolj razvijalsko-dizajnerski temi: uporaba učinkov za lažje delo z večjim številom podobnih elementov. Ogledali si bomo, kako lahko ustvarimo več podobnih elementov z minimalnim podvojevanjem in ohranjamo konsistenco med elementi in originalne datoteke znotraj iste PSD datoteke.

Za primer bom vzel Apple stil ikon, ki so zadnje čase tako oh in sploh popularne, ter pokazal postopek, s katerim sem izdelal ikone v fiktivni zbirki albumov:

iCover

Izvorne datoteke za prikazani primer so pripete na koncu objave.

Začnemo z osnovno obliko lika, ki bo predstavljal vsakega izmed albumov. V ta namen izberemo Rounded rectangle orodje in nastavimo naslednje nastavitve v zgornji orodni vrstici:

Nastavitve Rounded rectangle orodja

S tem zagotovimo, da se bodo meje lika natanko ujemale z robovi pikslov v končni sliki (zelo pomembno, če želimo doseči isti ostri in živi efekt na zgornjem primeru). Narišemo lik kvadratne oblike (držimo tipko Shift) približno enake velikosti kot v primeru. Poimenujemo ga Base, saj bo služil kot osnovni element Sedaj bomo aplicirali kombinacijo naslednjih efektov:

Kombinacija efektov

Začnimo kar s prvim – Drop Shadow:

Drop shadow nastavitve

Tu so ključne nastavitve naslednje: Blend mode = Multiply, Opacity = 100%, Angle = 90°, Use Global Light. S to kombinacijo nastavimo in uskladimo vse efekte, ki so odvisni od globalne osvetlitve ter poskrbimo, da je senca dovolj temna za uporabo na temni podlagi. Rahel dodatek Noise parametra (2%) pa poskrbi, da je v senci malenkost šuma, kar pridoda k iluziji fotorealističnosti.

Naslednji efekt je Inner Glow:

Inner Glow nastavitve

S temi nastavitvami dosežemo to, da se barve ob robu zatemnijo – ta pojav lahko opazimo na površinah, prekritih s steklom z neprozorno obrobo, posledica pa je zmanjšana količina svetlobe. Kakorkoli že, če apliciramo ta efekt, dodamo še en košček celostne podobe, ki pomaga ustvariti fotorealističen efekt. Podobno kot pri Drop Shadow, tudi tu dodamo nekaj šuma, da bolje simuliramo realnost.

Premaknimo se navzdol po seznamu, do Bevel and Emboss:

Bevel and emboss

Tu tudi uporabimo globalno osvetlitev, hkrati pa tudi vklopimo Contour efekt s privzetimi nastavitvami. Ta efekt doda odseve in sence na 1px debelem robu, kar doda odsevnost in ukrivljenost sicer ravnemu predmetu.

Zadnji efekt, Gradient Overlay, pa je tisti efekt, ki najbolj namiguje na tip materiala, iz katerega je predmet sestavljen:

Gradient Overlay nastavitve

Tu ustvarimo gradient s prelivom (od leve proti desni):

  • temno siva
  • črna
  • bela
  • temno siva

Gradient nastavitve

Z nagibom, tem specifičnim gradientom in Screen Blend Modom ustvarimo nagnjen odblesk s sprednje strani predmeta, kar nam namiguje, da je predmet zelo odseven in zloščen; to pa človek avtomatsko povezuje s steklom.

Poglejmo si torej, kako izgleda takšen lik s črnim polnilom:

Črni lik z odbleskom

Čeprav je predmet v takšni obliki še neprepričljiv, lahko sedaj s pomočjo Clipping Mask prekrivanja plasti vstavimo nov layer nad trenutnim likom, v katerega prilepimo poljubno sliko albuma, ampak ga zaenkrat še ne pomanjšamo na velikost lika. Z desnim klikom na novo plast najprej izberemo Convert to Smart Object – s tem ohranimo izvorno sliko, če bi morali kdaj popraviti ali obdelati izvorni material. Vsaka operacija od te točke naprej se izvaja preko t.i. Smart Filtrov, ki se vedno reaplicirajo ob spremembi v izvornem predmetu.

Predmet lahko sedaj pomanjšamo na velikost, ki je rahlo večja od lika, da zagotovo prekrijemo vse dele le-tega. Ko to naredimo in potrdimo spremembo, gremo z miško na ločilno črto med obema plastema v Layers panelu in ob držanju tipke Alt kliknemo z levim miškinim gumbom (alternativa je desni klik na zgornji layer in izbira Create Clipping Mask). S tem uporabimo lik kot masko za obrezovanje slike albuma, hkrati pa uporabimo efekte lika na sami sliki:

Clipping Mask Album po apliciranju maske

Na koncu lahko na zgornji plasti izvedemo še Sharpen filter, da se izognemo zamegljenosti pri pomanjšanju slike. Če sedaj želimo ustvariti nov album, enostavno dupliciramo Base plast in nad njo pripnemo nov album. Postopek ponovimo, dokler ne zapolnimo zbirke. :)

Za konec pa prilagam še dve PSD datoteki in efekt, ki ga lahko naložite v Effects Panel in aplicirate celoten komplet opisanih efektov v enem samem koraku – vse skupaj se nahaja na tem linku.

Veselo Photoshopanje! ;)

download Prenos datotek

Advertisement