Eclipse na USB ključku

November 4th, 2009 by Krof Drakula Leave a reply »

Velikokrat, ko se želimo presesti za drug računalnik, nimamo na voljo vseh tistih orodij, ki smo jih vajeni uporabljati, včasih pa tudi ne moremo brez njih. Seveda, obstaja Portable Apps, ampak ta ne vsebuje vseh programov, ki bi jih potrebovali. V ta namen lahko pretvorimo Eclipse v prenosljivo različico.

Opomba: čeprav so tukaj navodila napisana za Windows okolje, so navodila (kar se tiče sprememb v Eclipse nastavitvah) enaka tudi za Linux.

1. Prenos Java Runtime Environment

Za začetek moramo prenesti in namestiti Java Development Kit:

http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp

Zavoljo prenosljivosti (iSlovar pravi, da je to strokovno pregledan izraz) izberemo raje 32-bitno različico. Ko prenesete in namestite JRE ali JDK, odprete mapo, kjer se je Java namestila.

V Windows okolju je to C:\Program Files\Java\jdk1.6* (v primeru 64-bitnega okolja se 32-bitna različica Jave namesti v C:\Program Files (x86) mapo).

2. Prenos Eclipse distribucije

Izberemo poljubno distribucijo Eclipse; sam rad gradim iz univerzalnega Eclipse Classic, ki se nahaja na tem naslovu:

http://eclipse.org/downloads/

Izberemo Eclipse Classic za Win32 na dnu seznama in ga prenesemo. Odpremo zip datoteko ter vsebino skopiramo nekam na disk; sedaj bi morali na tej lokaciji imeti mapo eclipse, ki vsebujeeclipse.inieclipse.exe.

3. Priprava prenosljivega Eclipse okolja

eclipse mapi iz prejšnjega koraka ustvarimo Java mapo in vanj prenesemo celotno vsebino JDK mape iz prvega koraka; s tem smo prenesli JDK okolje v lokalno mapo.

Sedaj preostane samo še nastavitev parametra, ki pove Eclipse, katero Java okolje naj uporablja. Odpremo eclipse.ini datoteko in na vrhu dodamo naslednji dve vrstici:

-vm
./Java/bin/javaw

Shranimo in zapremo datoteko.

4. Nastavitev lokalnega delovnega okolja za prenosljiv Eclipse

V eclipse mapi ustvarimo novo mapo, imenovano workspace in zaženemo eclipse.exe. Pojavi se dialog za izbiro delovnega okolja (workspace). V dialog vpišemo “./workspace“, s čimer določimoworkspace mapo, relativno glede na eclipse.exe. Obkljukamo še potrditev izbire privzetega delovnega okolja in Eclipse je pripravljen za kopiranje na ključek.

5. Prenos na prenosno napravo in priporočila

Glede na to, da je Eclipse IDE relativno zahtevno orodje, kar se tiče dostopa do datotek, priporočam, da uporabljate hiter USB ključ (s bralnimi in pisalnimi hitrosti vsaj 10MB/s ali več) ali pa prenosen USB disk.

V prvem primeru morate upoštevati dve stvari: ob pogosti uporabi kopije na USB ključu se bo število pisalnih ciklov lahko drastično zmanjšalo, zato zavoljo dolgoživosti flash pomnilnika in hitrosti skopirajte eclipse mapo na lokalni disk računalnika, kjer boste IDE uporabljali. Pri uporabi USB diska to ni potrebno, saj ta ni občutljiv na število pisalnih ciklov, hitrost pa je pri sodobnih USB diskih primerljiva z vgrajenimi SATAII diski.

Advertisement

2 comments

  1. gasper_k says:

    tole zna biti še uporabno, tnx :)