Definicija pekla

February 5th, 2008 by Krof Drakula Leave a reply »

Ne, ne gre za še eno interpretacijo deistične mučilnice, temveč za film, katerega dobre in slabe strani ne znam ravno dobro izluščiti – Johnny Got His Gun. Preko njega sem se spotoma spotaknil ob gledanju spota One, kratek sprehod po Wikipedii pa je razkril ime pravega filma.

Na kratko – gre za zgodbo o vojaku iz prve svetovne vojne, ki je bil hudo ranjen ob eksploziji na bojišču. Zaradi hudih poškodb mu v ambulanti amputirajo vse okončine in odstranijo oči, ušesa, nos, obe čeljusti in jezik, dežurni doktor pa proglasi decerebracijo (torej, z drugimi besedami, postane zelenjavamož). Pri takšnem stanju ostane organizem živ samo zaradi delovanja nižjega predela korteksa in malih možganov, ki ohranjajo osnovne življenjske funkcije.

Ampak, naš protagonist seveda ni samo kup presnavljajoče gmote encimov in polisaharidov, še vedno lahko čuti, kar je preostalo od svojega telesa – čuti, kako mu odstranjujejo šive na ranah, kako mu čistijo cevi za dihanje in hranjenje, sčasoma pa se začne tudi zavedati in zaznavati korake ljudi okoli sebe. Prepuščen lastnim mislim in občasnemu fizičnemu stiku tako leži v postelji leta in leta.

Kaj se zgodi potem, si lahko sami predstavljate. Mogoče je namig že v naslovu. Kdo ve. Ne bom vam pokvaril zgodbe.

Sam film je… ne najdem boljše besede kot – zamaknjen. Igralci so sicer dokaj leseni, ampak se nekako ujemajo s krutim kontrastom med prikazom zunanjega in notranjega sveta. Če je režiser in avtor novele res hotel doseči takšen efekt, ne vem, ampak se mi zdi, da bi film lahko bil bolje odigran in posnet. Prizorom se tudi pozna prisilno umetničenje, ki dostikrat pokvari dober prizor znotraj filma.

Po drugi strani pa ne vem, če bi film sploh spreminjal. Kot tak ima svoj čar in kultni status – vsekakor vreden ogleda, ker te kljub nerodnemu pripovedovanju še vedno pritegne in zvleče v miselni tok mučenega Joea Bonhama.

Še kot zanimivost – Metallica je ta film v celoti kupila, da bi se izognila dolgotrajnemu pogajanju o pravicah do uporabe kadrov iz filma. Obstaja tudi radioigra, Jeff Daniels (ja, tip, ki je igral poleg Careyja v Butec in butec) pa je igral v monodrami z istim imenom in vsebino. Prav tako bo letos izšla predelava tega filma, glavno vlogo pa bo odigral Benjamin McKenzie.

Advertisement

6 comments

 1. fet says:

  v spotu ma sicer še vse okončine in jim celo signalizira, da naj ga ubijejo. a potem mu grejo pa oni (za ziher) odstranit vse premične dele telesa? zvito.

 2. Kobrowsky says:

  Sigurno ga igra Kefir Južnazemlja

 3. Krof Drakula says:

  Ne, ne boš verjel – on igra hipija v “prividih.”

  @fet: Nope – okončin nima že od začetka filma. So sicer scene, kjer je pokrit z rjuhami in se vidi obris nog, ampak je to bolj posledica slabih FX pri snemanju.

 4. Kobrowsky says:

  Jejescm všéjsnasti mi nuti!

 5. Kobrowsky says:

  Ospo dbudno. Mislim, dagabóm glédav večkrat zapóred.

 6. JinX says:

  Miush posodu. Hvala ;)