Slovenci vseeno v nečem vodimo

October 24th, 2007 by Krof Drakula Leave a reply »

…čeprav šepamo v športnih panogah. Govorim namreč o širokopasovnem internetu in široki dosegljivosti le-tega v Sloveniji. Vem, v preteklosti sem bentil nad Telemachom glede njihove slabe kvalitete storitev in problemov z uporabniško podporo (ki je ni, ali pa je dosegljiva po 20 minutnem čakanju!), moram pa nekaj vseeno priznati – kar se tiče omreženosti, smo Slovenci v vrhu.

Če pri nas stane 14 € za simetrično 10-megabitno optično povezavo (ali 28 € za 20 Mbit) preko T-2 na mesec, kako se lahko primerjamo s samooklicano obljubljeno deželo?

65 USD/mesec za 20-megabitno simetrično optično povezavo (~46 €). S tem, da je pri njih 2-megabitna povezava nekako ekvivalentna naši 1-megabitni, ker se je z njihovimi ponudniki interneta dogajalo podobno kot z našim SiOLom, ko je le-ta stagniral pod vplivom pomanjkanja prave konkurence in ni investiral v širitev kapacitet omrežja, ampak se zanašal na obvezanost uporabe lastnega omrežja in oddajanja le-tega drugim. Tako je omrežje prenasičeno in je takšna hitrost dosegljiva le ob predpostavki, da večina uporabnikov večino časa ne uporablja več kot pol kapacitete lastne linije. Kar spomnimo se, kako je konkurenci metal polena pod noge in kako smo zaradi tega nastradili mi, končni uporabniki.

Če ne drugega, je pri nas vsaj ceneje dostopati do interneta. Vsaj nekaj, če smo že tako najbolj obdavčena država na svetu.

Advertisement

4 comments

 1. mikko says:

  V bistvu se moram strinjati in sem vesel, da je tako, ker to kvečjemu koristi celotni družbi… ČEPRAV so nas Hrvatje zaradi zajebavanja konkurence pri nas že skoraj ujeli, pa so imeli vso infrastrukturo praktično zbombardirano.

  Bomo pa kmalu dobili (upam da ne!) isto lekcijo kot oni. Prodaja TK Nemcem in uvedba flatrate tarife… pol bo pa konec navdušenja. Molim, da ne.

 2. trik says:

  absolutne stevilke so totalno irelevantne in jih zatorej nemors primerjat med sabo. mogoce si pa povprecen american lazje privosci $60 kot pa povprecen slovenc $14? hmm.

 3. Nina says:

  sj ne morm verjet, da bom to napisal ampak trik ma en dolocen point.

  poleg tega pa recimo t-2 omrezje se zdalec ni dostopno kar od kjerkoli. ze odkar je prsu na sceno, cakam, da bi se zacel govort, da se bo mogoce nanjga prklopt pa o tem ni se duha ne sluha. pa nismo glih cist tazadna vas bogu za ritjo.

 4. Krof Drakula says:

  All valid and true. Primerjava ni bila mišljena kot primerjava njih z nami na podlagi cene storitev – zaradi višjega življenjskega standarda in BDP je seveda bazna cena višja.

  Kar pa se tiče dosegljivosti, je samo vprašanje časa, ko bo T-2 optika dosegljiva tudi drugje. Zaenkrat pa Verizon pokriva le določene dele mest, kot je npr. v Ljubljani T-2 pokril večino Šiške in nekaj Bežigrada v prvem krogu.

  Tam, kjer pa ni optike na voljo, pa T-2 ponuja VDSL dostop, ki pa je glede na ceno zelo konkurenčna alternativa SiOLovemu ADSL-ju.