Gik prođekt, phase one: cost assessment

October 16th, 2007 by Krof Drakula Leave a reply »

Da se malo cenovno orientiram in lažje pretehtam, ali je takšen projekt dejansko cenovno izvedljiv (no, je, ampak v okoliščinah, ki določajo, ali je nakup upravičljiv), bom napisal seznam opreme brez dodatkov – torej izključno drobovja računalnika.

Začnimo pri matični plošči in procesorju. Komplet, ki se ga da naročiti preko slednjega linka, vsebuje:

  • matično ploščo VIA EPIA PX-10000
  • procesor VIA C7 1GHz
  • 4× USB kabli
  • 44-pinski IDE kabel
  • PS/2 kabla za tipkovnico in miš
  • ATX/Pico ITX napajalniški pretvornik
  • COM kabel (hjah, mogoče pa še kdo rabi paralelni port :) )
  • DVI kabel
  • CD z driverji

Celotna zadeva je lepo opisana na isti strani, kjer tudi lepo razložijo, da prodajajo verzijo, kjer ni vključene PX-O ploščice, ki vsebuje konektorje za audio jacke in USB, kar bom jaz v tem projektu sestavil sam, zaradi prostorske stiske.

Cena? Približno 226 €. Plus poštnina, ker je treba zadevo naročiti v Angliji (trenutno najbližja lokacija).

Naslednji korak je izbira spomina. Tu lahko posežemo po domači trgovini in izberemo izdelek s police Mimovrste. Gre za PC-5300 DDR2 spomin za 667 MHz vodilo, 1GB le-tega (maksimum, kar podpira plošča).

Cena slednjega kosa je 35 €.

Sledi shranjevanje podatkov. 120GB na SATA vodilu naj bi zadostilo naše potrebe. Kot ocena – na takšen disk, odštevši prostor, ki ga zasede operacijski sistem, lahko zbašemo okoli 150 celovečernih filmov, seveda odvisno od kvalitete. Seveda pa bi tu izpostavil možnost uporabe te konfiguracije kot prenostni snemalni studio, saj ima izjemno dober zvočni sistem že vgrajen (no, relativno, glede na svojo velikost), pri čemer bi lahko zadeva služila kot preprosta studijska mašina v ad-hoc studijih. Predvsem tukaj ciljam na snemanje jam sessionov in podobnih reči. Prav tako pa bi zadeva tudi odlično služila kot prenosni (datotečni) strežnik. Vsekakor dovolj prostora za eksperimentiranje na sto in en način.

K seštevku dodamo še 75 €.

SATA kabla ne bom kupoval, ker jih mam še nekaj dodatnih, svežih, doma. Ampak prištejte k stroškom, če tega nimate – ker slednjega ni vključenega v paket z matično ploščo!

Prav tako je treba poskrbeti za optično enoto, saj je ta potrebna za inštalacijo operacijskega sistema. Kar sicer lahko preskočite, če povežete SATA disk na drug računalnik, inštalirate sistem in samo preklopite disk na Pica, ampak tukaj ni zagotovljenega uspeha, predvsem zaradi gonilnikov. Tako preostaneta 2 možnosti – kupiti, si izposoditi, ali pa s pretvornikom povezati zunanjo optično enoto. Kakorkoli že, v vsakem primeru znabiti nekaj komplikacij.

Ker v končnem računalniku ne bo optične enote (vsaj ne vgrajene), stroška ne bom prištel. (57 €!)

Napajalnik. Ker zadeva po poročilih pri polni moči požre samo 16W (brez diska), si lahko privoščimo 60W napajalnik. Sicer trenutno še nisem raziskal možnosti lokalnega dobavitelja (mogoče celo izdelava lastnega napajalnika), bom uporabil kar ceno s taiste tuje trgovine, kot orientacijo.

+ 27 €

…kar nanese vse skupaj 363 €.

Naj poudarim, da je to cena zgolj komponent, ki sestavljajo računalnik. V to ceno ni všteta cena dodatnih jack konektorjev, napajalniškega pretvornika, LED diod (da, računalnik bo, kot se spodobi, spimpan!) in ostalih pritiklin (razna pločevina, distančniki, kava, pijača, droge in miš).

Naslednji korak bo research. Treba dognati, ali je zadeva dejansko sposobna početi to, kar bi od nje človek pričakoval. Eventuelno pa je seveda treba narediti spoof na Sunov Blackbox – namreč, tako, kot se da Blackboxe lahko prenašati naokoli, se da tudi ta računalnik zlagati in povezovati med seboj za nadgradljiv performance. Samo še eno karirasto srajco moram nekje stakniti, da se bom lahko posnel v podobni luči. ;)

Advertisement

Comments are closed.