Eventuelno bomo vsi morali plačati za vso piratsko glasbo

October 9th, 2007 by Krof Drakula Leave a reply »

…tudi, če je ne piratiziramo. Zakaj?

Zaradi tega.

Da povzamem – v VB tožijo delavnico za približno četrt milijona evrov, ker so uslužbenci pustili RADIO (da, tako je, FM radio) preveč naglas. Ker se v Britaniji slednje tretira kot javno predvajanje (ne glede na to, da gre za široko dosegljiv medij brez restrikcij), zveza, analog našemu SAZAS-u, toži za vse poročane incidente za vsa pretekla leta, ko se je to dogajalo.

Če bo tale tožba dejansko šla skozi pravni aparat, bo precedens vzpostavljen in ne bo več dolgo, ko boš moral z vato oblagati svoje mini slušalke, da SLUČAJNO ne bi kdo slišal česa, kar ne bi smel. Že samo, če slušalke vzameš iz ušes in so dovolj glasne, da kolega v istem prostoru sliši visokofrekvenčni pisk in interpretira to kot glasbo (čeprav nerazpoznavno), si po tej logiki kandidat za tožbo.

Iz tega razloga ne bom nikoli več kupil niti ene pesmi. Slejkoprej jo bom moral, zakaj bi torej dvakrat plačeval?

Advertisement

4 comments

 1. fatg says:

  major bs. taka restriktivnost nima prihodnosti in je samo pihanje v ogenj.

 2. Krof Drakula says:

  Se popolnoma strinjam. Ampak očitno SAZAS et. co. ne vidijo, da udrihanje po končnem odjemalcu ni nekaj, kar bi bilo poslovno sprejemljivo. Kratkoročno postavljajo precedense, s katerimi bodo prisilno iztisnili čimveč penezov od ljudi, ki, po zdravi pameti, ne počnejo ničesar narobe – dolgoročno pa samo zagotavljajo razmah črnega trga in piratstva, prav tako pa s tem dajejo povod za nastanek vedno več alternativnih načinov prodaje glasbe.

  Jamiroquai je recimo zgleden primer tega – s Sonyjem je podpisal pogodbo za izdajo 7 CD-jev, nakar se jim je založba po 3 albumih tako zagabila, da so naslednje 4 izdali samo zato, da so zadostili pogojem pogodbe.

  Dober band, slaba glasba. Zaradi takih budalaštin. Pa naj še kdo javka, da je to za zaščito izvajalcev – bullshit, to je denar, s čimer si založbe nagrebejo še večji teren, na katerem lahko izvajajo fevdalizem (kar je poslovni model glasbene industrije, o tem ni dvoma!).

 3. kai says:

  sazas je itk bullshit.

 4. Krof Drakula says:

  Tr00, ampak je še vedno tako vpliven, da lahko (načeloma) vpliva na takse, ki jih končni uporabniki potem plačujemo.

  Bullshit gor ali dol, na to brez pravega francoskega puntanja ne bomo mogli vplivati, kot nismo mogli vplivati na predlog o taksiranju zapisljivih medijev kot kompenzacijo za piratiziranje. Čeprav so potem pogrnili, ker kot agencija niso ustrezali pogojem, kar bi jim dejansko omogočilo prejemati takšne dajatve.

  Poskušali bodo vseeno, mi pa bomo tiho, kot vedno do sedaj, dokler ne bo dejansko podražitev že uveljavljena.