Videl “Spirited Away”

September 26th, 2007 by Krof Drakula Leave a reply »

In moram reči, da je zadeva ena najboljših risank… sploh. Da dobite občutek, kako zelo dobra, naj omenim, da še 10 minut po koncem ogleda iščem eno konkretno slabo zadevo, ki bi lahko pokvarila moje mnenje o tej risanki. In sem jo celo našel – idealizirana oblika ljubezni in njene vseobsegajoče pozitivnosti. Da, tako je, tudi v tej risanki se takšni moralki ne izognemo, ampak ji pa štejem v plus, da se zelo lepo sklopi v zgodbo in dogajanje (glede na to, koliko je stara glavna protagonistka).

Tale risanka zna izzvati marsikatero solzo. Pa ne zato, ker bi bila solzav film – daleč od tega. Zato, ker te s samosvojo mešanico kvalitetno izpeljane animacije, okolja, karakterjev in nekonvencionalnih domišljijskih bitij prenese v popolnoma drugačen svet. Nekako tako, kot če bi v klasične zahodnjaške pravljice vnesel nekaj naturalizma, pri čemer bi zaradi kontrastov zgodba še bolj stopila v ospredje, brez posiljenih idealizmov in kič broadway pesmi.

Za tiste, ki bi si pa radi bolj temno plat celovečernih risank azijskega porekla, pa priporočam “Grave of the Fireflies”. Animacijsko sicer slabša od Spirited Away, katere zgodba ne pusti človeka mirnega po koncu. Nekako tako, kot Schindlerjev seznam, le da tu spremljamo zgodbo dveh sirot, ki skušata preživeti drugo svetovno vojno na Japonskem.

Oboje toplo priporočeno, tudi če se ogibate animejev kot pijanec plota. Erm… Ja. Bo že prav.

Advertisement

Comments are closed.