Symfony 1.0 skoraj pred vrati

November 30th, 2006 by Krof Drakula Leave a reply »

Včeraj je izšel Symfony framework različice 1.0-beta1. Ta različica prinaša mnoge izboljšave glede na prejšnje različice, polni seznam pa lahko najdete v omenjeni objavi.

Sam sem pa najbolj navdušen nad admin generatorjem in novo plugin arhitekturo, ki sedaj res omogoča portabilnost že izdelanih modulov prek več projektov.

Pri prvem gre za dodatek many-many relacijskih tabel, ki jih sedaj generator zna sam sestaviti, prej pa je bila to bolj domena specifične implementacije, ki jo je moral vsak sam spisati.

Pri drugem gre pa za boljšo izrabo časa in preglednostjo nad kodo – če se recimo pojavi kdaj potreba po tem, da bi nek site imel neke elemente, ki so že razvite, se da enostavno razviti ločene module in teste za njih, kot so novice s komentarji, mailing liste in podobno, ter jih vključiti v projekte po potrebi. Vsekakor bolje kakor copy/paste, prinaša pa tudi dodatno funkcijo – update pluginov, ko je na voljo posodobitev. Tako lahko recimo razvijaš lastno funkcionalnost, kot je npr. in-place editor za statične strani, in jo enostavno vključiš v vsak projekt, ki to potrebuje. Ko pa popraviš karkoli v osnovnem pluginu, pa enostavno izvedeš ustrezen ukaz s pomočjo symfony ukazne lupine in se koda avtomatsko posodobi.

Seveda sta tukaj dva načina inštalacije plugina – na nivoju frameworka ali na nivoju posameznega projekta.

Pri prvem projekt sploh ne vsebuje lokalne kopije plugina, ampak uporablja na frameworku prisotno kopijo. Prednost tega je to, da posodobitev plugina avtomatsko posodobi vse projekte, ker obstaja samo ena kopija.

Na nivoju projekta pa symfony naredi lokalno kopijo tega plugina in efektivno zamrzne različico le-tega, dokler se zadeva ročno prek ukaza ne posodobi. To pa je še vedno stvar enega samega ukaza.

Če povzamem: če kak geek bere moj blog in ve o čem govorim, nadgradnja v 1.0-beta1 se izplača. Stabilna različica bo tudi kmalu na voljo, zato ni več bojazni glede tega, kdaj bo zadeva pripravljena za produkcijo.

Advertisement

Comments are closed.