.Net framework in C# na kratko

November 20th, 2006 by Krof Drakula Leave a reply »

Zadnje čase se zelo aktivno ukvarjam z omenjenima rečema in moram reči, da sta me kombinacija obeh izjemno pozitivno presenetila. Prvo kot prvo, C# je izjemno dobro premišljen jezik, ki je bil izdelan posebej za .Net framework. Drugo kot drugo, z vsako novo inkarnacijo je .Net vedno bolj celostna rešitev implementacije vseh osnovnih funkcij in procesov, ki se pojavljajo pri programiranju vseh tipov aplikacij, tako embedded, compact, desktop ali web. Obstaja tudi implementacija za ostala “ne-Win32″ okolja, ki poganja MSIL na drugih platformah – Mono.

Konkretno me je v zadnjem letu presenetilo to, da je Microsoft začel popularizirati svoje tehnologije s pomočjo zastonjskih razvojnih orodij, kot je npr. Visual Studio Express 2005, ki omogoča programiranje v .Net okolju. Sicer zadeva nima določenih enterprise funkcij, kot jih ima njegov starejši brat in podpira samo en jezik (Visual Studio 2005 – ne Express – podpira več jezikov v istem IDE, Express pa ne). Ampak ko enkrat začneš resno .Net uporabljati, boš konec koncev vedno pristal na samo enem od jezikov, ki so na voljo.

Skratka, razlogov polno in mnogo, da človek preide na to kombinacijo jezika in frameworka. Tudi ekonomsko gledano je trg manj zasičen in višje cenjen na področju Microsoftovih tehnologij, še posebej, če imaš Microsoftov certifikat, ki dokazuje, da imaš tehnologijo v mezincu.

Kot dodani bonus je pa Microsoft razvil še framework na frameworku, ki je namenjen olajšanju programiranja iger za Windows platformo (z možnostjo naročniškega modela za prenos kode na Xbox 360 konzole). Imenuje se XNA Framework, obsega pa celotno področje razvoja iger, skupaj z lastnim IDE, ki se vključi v eno izmed obstoječih instalacij Visual Studia 2005 (Express ali navadna različica). Prednost tega je nativna podpora DirectX tehnologiji, poleg tega pa je, kot Visual Studio Express, tud ta IDE zastonj. Z njim lahko izdeluješ igre brez dodatnih licenčnih stroškov. Brez omejitev. Edino, kar se plača, je naročnina za izdelavo Xbox iger.

Torej, če bi se kdo dejansko spravil pisat igre za Windows platformo, bi lahko za ceno licence za Windows okolje in računalnika postavil delovno postajo, na kateri bi lahko izdeloval vse, kar spada v razvoj iger (minus stroška artworka). Community za razvoj je ogromen, pa še to sponzoriran s strani Microsofta, kar pomeni ogromen user base (ergo, večja podpora, tudi zastonjska). Kot sem že omenil v enem izmed mojih prejšnjih postov, je zagon takšne združbe dosti večji in stabilen, ker je usmerjen in sponzoriran s strani družbe. Dokumentacija je tudi nekaj, kar pri open source navadno močno šepa za dejanskim skupkom kode, ki je na voljo vsem. Tukaj je zadeva objavljena, ko je pripravljena za konzumacijo, zato točno veš, s čim imaš opravka.

Ko bi vsaj PHP znal brzdati svoj razvoj na podoben način.

Advertisement

1 comment

  1. Kobrowsky says:

    Willkomen nacht der Klub! Če se bóš dejansko spustil v c# :)

    Bóm imél še kómu več za morit, kadar se mi ne bó dal razmišljat :>