Open source nikoli ne bo zmagal

October 13th, 2006 by Krof Drakula Leave a reply »

…enostavno zato, ker so poslovni modeli open source projektov navadno zelo slabo zastavljeni. Razlog za to si lahko prebereš v predprejšnji objavi.

Kar pa sem bral danes, mi je pa še potrdilo sume o tem, kako je open source bitka proti komercialnim zaprtokodnim projektom večino časa nesmiselna. Nekaj časa nazaj se je pojavil nov fork našega priljubljenega brskalnika, Firefox, imenovanega IceWeasel, ki so ga opremili tudi z lastnim logotipom. Zakaj? Ker so nekateri menili, da brskalnik ni dovolj odprt. ODPRT!

In glede na to, da na tržišče počaaaaaasi že prihaja nova verzija Internet Explorerja (ki, roko na srce, poleg tabbed browsing ne ponuja kaj dosti novega… v redu, tudi nativen XMLHttpRequest JS objekt, ki je zamenjal ActiveX komponento, ampak to ni nič v primerjavi z nepopolno podporo CSS2), je to idealni čas, v katerem se lahko ta frakcija spravi deliti uporabnike tega brskalnika na pol. Microsoftu se ni bilo treba niti potruditi, da bi vzpostavil načelo divide-and-conquer. Kot v filmu Life of Brian tudi tukaj obstajajo izolirani žepi “upornikov”, ki se več ukvarjajo sami s seboj iz drugimi okoli sebe kot s ciljem, ki ga želijo doseči.

Kakorkoli že, sam obožujem odprtokodno programje, ker nekateri (pravim, nekateri) projekti res omogočajo večjo transparentnost in posledično učinkovitost stvari. Včasih tudi prosta dosegljivost tega programja omogoča manjšim podjetjem in freelancerjem prednost, ki je sicer ne bi imeli nad konkurenco zaradi začetnih stroškov. Ampak skoraj izključno nobeden izmed teh se ne more primerjati s komercialnimi izdelki večjih podjetij, kar se tiče goal-oriented razvoja. Slejkoprej projekt brez pravega (ie. non-geek) vodstva izgubi svoj zagon in propade zaradi internih konfliktov.

Open source puristi pa lahko še naprej vztrajate na svojem, ampak nikoli ne boste na tak način dosegli tega, kar ste si zastavili.

Advertisement

5 comments

 1. ruph says:

  forkanje je mother-of-all-fu*kups v open sourcu.. bi človk že pomislu, da bi ga mogl prepovedat z licenco.. pol pa spet.. ne bi blo firefoxa ;) hmph.. aja.. itk sm opera user :)

  pa delanje na velikem open source projektu z veliko člani, prinese zelo malo egotripa.. boljš da forkneš pa se podpišeš kot big boss :D

 2. fett says:

  res brez vodstva ne gre. Dober primer, kjer opensource lahko uspeva, sta v bistvu omenjeni Firefox (čeprav se mi zdi, da ga napačno navajaš kot proti-primer) in OpenOffice. To pa zato, ker je zadaj pravi denar, hierarhija, ideja, vodenje, cilj in celo nekaj marketinga. Ta dva projekta sta “zastonj” samo kot strošek nakupa. Vsi ostali stroški so še vedno prisotni – na razvijalčevi strani in na uporabniški strani (npr. strošek za čas učenja, ki ga plačajo novopečeni uporabniki).

  Je pa res, da brez organizacij, ki take projekte držijo gor, ne bi bilo nič. Nič denarja, slaba muzka. :)

 3. tadej says:

  Mogoče malo “off-topic”, pa vendar (ko je že ravno omenjen zgoraj): Life of Brian je prav res en hudo d’best film, a ne ??!!

  pozdrav, Tadej

 4. ruph says:

  glede na to velike big brotherje, ki jih imajo opensource projekti, je res točno to kot je fett napisal.. usmerjen razvoj velikih za majhne…

  v bistvu opensource daje en tak false sense, da je vse skupaj od ljudstva za ljudstvo, ampak ni, čeprav se zaupanje in kulskost gradi na tem….