Aptana – vse in še več

July 29th, 2006 by Krof Drakula Leave a reply »

Včeraj sem v enem izmed novičarskih kanalov in blogov, na katere sem naročen, videl zanimiv vtič (urgh, kako grda beseda, plugin po domače) za Eclipse IDE 3.1.x+. Po par mesecih uporabe mi je zelo prirasel k srcu, ker je res IDE platforma za skoraj katerikoli jezik, vključno z raznimi pomagali in debuggerji za web platformo (PHP, (X)HTML, JS, CSS,…). Kar mu je pa še bolj dvignilo dodano vrednost, je pa Aptana – web developer IDE na steroidih.

Aptana je vse, kar bi si želel pri spletnem razvoju – podpira PHP, (X)HTML, CSS in JS. Ampak ne gre samo za preprost highlighter kode in par code assist modulov. Vsebuje tudi modul, ki vsaki lastnosti DOM elementa pripiše vrednosti za podporo v brskalnikih. Če recimo med razvojem JS datoteke vpišeš window.onscroll, ti v code assist vnosu za ta ukaz pokaže samo ikono IE – kar pomeni, da je ta funkcija na voljo le v IE (vključno z verzijo, od katere naprej je ta lastnost na voljo). Nič več iskanja in vnaprejšnjega testiranja, sedaj že skoraj dokončno veš, kateri del kode deluje na vseh browserjih in kje je potrebno funkcijo spremeniti za delo v določenih brskalnikih.

In kot se spodobi, parser tudi vsebuje podobno funkcionalnost kot Tidy, ki ne samo preverja napake ampak tudi sporoča semantična opozorila glede na to, kaj se v kodi nahaja. Vključno s tem vsebuje tudi outline view, ki prikazuje tako HTML kot tudi JS in PHP kodo.

Vse skupaj zelo lepo zaokrožen kos že tako obsežnega odprtokodnega IDE okolja, ki pa zadevo približa ultimativnemu orodju za izdelavo spletnih aplikacij.

In kar je še najboljše pri vsem tem – zadeva je odprtokodna. Juhej naprej!

Aptana logo

UPDATE: Zadeva še ni ravno najbolj pripravljena na Linux okolje – v Eclipse 3.1.2 na Kubuntu platformi javlja napake o sesutju SWT. :(

UPDATE 2: Gre samo za dependency na Mozilla library. Rešitev je inštalacija Mozille in nastavljanju spremenljivke, kot je opisanu tu.

Advertisement

Comments are closed.