REM so imeli prav

June 20th, 2006 by Krof Drakula Leave a reply »

Svet, kot ga poznamo, se je spet obrnil na glavo. Pet desetletij detante s strani ZDA in Sovjetske zveze je propadlo, ko je na podedovan prestol sedel George Walker Bush. Zakaj, vprašate? Zato, ker je lastnoročno sesul vsa predhodna mednarodna prizadevanja za vzpostavitev stabilnega globalnega političnega stanja.

Začnimo recimo s Kyoto protokolom, ki določa omejevanje CO2 emisij. ZDA je podpisnica, a sporazuma noče ratificirati. Ampak da ne blatimo ugleda samo ZDA, naj omenim še, da je Avstralija tudi podpisala Kyoto sporazum in se ga prav tako ne drži.

Drugo je celotna situacija z nuklearnim orožjem. Oziroma prepoved razvoja in testiranja le-teh ter oboroževanja z njimi. Poleg tega, da je Bush spremenil doktrino ZDA o uporabi taktičnega nuklearnega orožja v proaktivnem napadu (torej, ne več samo v last-resort obrambi), je tudi pred dvema tednoma objavil “javni razpis” laboratorijem. Cilj tega razpisa je razvoj novega nuklearnega orožja, ki bi bilo bolj zanesljivo in bi imelo daljšo življenjsko dobo od sedajšnjega (trenutni arzenal bojnih konic naj bi bil neuporaben čez 15 let). Sicer z gledišča globalne politične stabilnosti je obnovitev nuklearnega orožja s strani vseh velesil po eni strani pametna stvar, ker to ustvari detanto, ki si je nihče redkokdo (khm khm…) ne upa prekršiti. Škoda edinole, da ima trenutno ZDA ogromno nadmoč nad vsemi ostalimi državami, odkar je Sovjetska zveza razpadla in so pol arzenala tako ali tako že pokradli… Skratka, sedaj bi bil dober čas, da bi velesile sklenile dogovor o uničenju nuklearnega orožja, vsaj do neke “razumne mere”. ZDA bi lahko izkoristila svoj dominanten položaj kot priložnost, da doseže konsenz na tem področju. A očitno raje igra karto imperializma in postavlja obrambne sisteme zoper interkontinentalnemu balističnemu orožju ter se igra Fortress America. Poglejmo, kaj to pomeni za njihovo zunanjo politiko. Če si ogledamo njihova propagandna sporočila, ugotovimo, da se zavzemajo za varen svet brez orožij množičnega uničenja. Posedovanje le-teh pomeni nevarnost za ZDA. Očitno. To je bil tudi razlog za invazijo… ups, osvoboditev Iraka in pretvorbo le-tega v ameriško imperialistično kolonijo. Vse lepo in prav, če o omenjenih orožjih ne bi lagali in jih na koncu še kako očitno ne bi našli. Istočasno pa ZDA krši vse mednarodne dogovore o omejevanju razvoja in uporabe nuklearnega orožja. Vse kot zaščitni ukrep za lastne nacionalne interese.

Me zanima, kaj bo naslednji “preventivni” ukrep. Če si kdo želel kdaj videti nuklearno gobo, naj si natakne očala in se namaže s kremo. Imejte s sabo tudi metlo, da boste s sebe lahko spravili mikroradioaktivni prah, kot so to počeli sredi prejšnjega stoletja.

Advertisement

2 comments

  1. Zlotnik says:

    Pizdarija… res je. Sicer je vseeno bolje, da so Američani “osvobodili” Irak, kot pa da bi bil še vedno pod Sadamom ( če se opiramo na knjigo Valentina Areha – Kri v puščavskem pesku ). Sicer pa -> http://www.filibustercartoons.com :)

  2. Nord says:

    Nadmoč gor al dol, pokradel/nepokradel, to sploh ni bistveno, bistveno je to da majo tako amerignoji, kot države bivše SZ vsaj toliko konic, da bi lahko vsaka 1x razstrelila to našo ubogo z ozonom pokrito kuglo. Kyoto so pa itak upelal, da bi lahko omejeval perspektivne države tretjega sveta, ki se preveč aktivno razvijajo.